10 brandende vragen bij het thema zonbescherming

Het maakt niet uit of je aan een strand met palmen of in het openluchtzwembad bent: de optimale bescherming tegen de lelijke uitwerkingen van de zonnestraling is onontbeerlijk.

De belangrijkste vragen rondom het thema zonbescherming heb ik een keer voor jou bij elkaar gezet.

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB en infrarood?

Even vooraf: het is belangrijk de huid tegen alle drie te beschermen. UVA-straling zorgt voor een „onmiddellijke bruining van de huid“ en tegelijkertijd leidt de straling die tot in de diep gelegen huidlagen doordringt, tot beschadigingen die pas veel later merkbaar worden, zoals door een versnelde huidveroudering.

De UVB-straling met korte golven merkt men meteen. Deze zorgt voor de vaak gewenste, bruine vakantiekleur van de huid, leidt echter ook tot verbranden en een verhoogd risico op huidkanker. Als de huid pijn doet, is het al te laat: de cellen van de huid zijn al aangetast.

De infraroodstralen veroorzaken het hittegevoel. Ze dienen als alarmsignalen. Je kunt echter niet altijd op hen vertrouwen. Is het bijvoorbeeld bewolkt of waait er een licht windje, dan bemerken we de brandende hitte en de daarmee verbonden gevaren van de zon pas als het te laat is.

 

Wat is het verschil tussen minerale en chemische/organische filters?

De meeste zonbeschermingsproducten gebaseerd op mineralen met titaandioxide en zinkoxide beschermen, doordat ze de zonnestraling reflecteren. Chemische of organische filters daarentegen absorberen de ultraviolette straling. Ze leggen zich als een beschermende laag op de huid die de straling filtert en neutraliseert.

Tegenwoordig worden de beide filters meestal in de producten gecombineerd om een zo groot mogelijk spectrum aan UV-straling af te dekken en aangename, luchtigere niet „witte“ texturen mogelijk te maken.

 

Wanneer moet ik mijn zonbescherming aanbrengen? Voor het zwemmen of beter na het zwemmen?

Beide. Voor het zwemmen, omdat nog 60-85% van de zonnestralen ca. 50 cm diep in het water doordringen. Daarbij komt nog dat de zonnestraling door reflectie van het wateroppervlak aanzienlijk wordt versterkt. Na het zwemmen, zelfs wanneer de zonbescherming waterproof was, omdat hij niet bestand is tegen het krachtig afdrogen met de handdoek.

 

Kan ik dezelfde zonbescherming voor kinderen gebruiken als die voor mij?

Natuurlijk kan dat. Het is echter beter speciale producten voor kinderen te gebruiken. De huid van kinderen, in het bijzonder kleine kinderen en baby’s is veel dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Hun natuurlijke UV-zelfbeschermings-mechanismen zijn nog niet geheel ontwikkeld. Daarom is het absoluut noodzakelijk juist voor kinderen een zo hoog mogelijke zonbescherming van SPF 50 te gebruiken. Bovendien zou je voor de huid van je kind eerder een product moeten gebruiken zonder minerale filter die vaak in producten voor volwassenen te vinden is. Zonverzorging voor kinderen zou bovendien ongeparfumeerd moeten zijn om allergische reacties te vermijden.

Baby’s resp. kleine kinderen onder twee jaar zouden helemaal niet in de zon moeten gaan.

 

Kan ik mijn zonverzorging van het afgelopen jaar gebruiken?

Als de zonnecrème van het afgelopen jaar nog nieuw is en ongeopend, dan is het absoluut geen probleem. Een product moet zonder meer 2-3 jaar goed blijven. Heeft het zonbeschermingsproduct echter al zijn diensten verleend in het afgelopen jaar, d.w.z. genoten van het bakken in de zon, verschillende keren onderweg in tassen gezeten, minstens een nacht in de vrije natuur doorgebracht en het zand zijn sporen op deksels en afsluitdoppen achtergelaten, dan is het de hoogste tijd hem met rust te laten. Het enige dat helpt, is om een nieuw product te kopen, wil je niet komen te staan voor pijnlijke verrassingen.

 

Wat beschermt beter? Crème, lotion of olie?

De bescherming is volledig onafhankelijk van de consistentie van het product. Bij een zonbeschermingsproduct komt het alleen aan op de aangegeven lichtbeschermingsfilter. De bescherming van een olie met SPF 50 is dezelfde als bij een crème met SPF 50.

 

Hoeveel gebruik ik van het product?

Insmeren en insmeren is niet altijd hetzelfde. Vooral met de zonbescherming zijn we meestal veel te zuinig. Normaal gesproken zouden we zeker een hoeveelheid van 30-50 ml per keer insmeren nodig hebben, d.w.z. onze tube zonbescherming zou na uiterlijk 5 keer gebruik al op moeten zijn…. Omdat maar zelden iemand zich met deze hoeveelheid bedekt, moet je in ieder geval op het volgende letten:

  • Smeer ook die plekken in die nogal eens vergeten worden zoals oren, nek, decolleté of wreef.
  • Altijd nog een keer insmeren! Het opnieuw aanbrengen, elke twee uur, verlengt de beschermende werking van de zonverzorging weliswaar niet maar houdt deze echter wel in stand. Houd er rekening mee dat de aangegeven bescherming slechts voor een keer per dag insmeren geldt.
  • Draag ook beschermende kleding, juist bij het snorkelen.
  • Zoek naar de mogelijkheid van een plek in de schaduw.

 

Krijg ik puistjes van zonverzorging?

Veel zonverzorgingsproducten zijn emulsies, dus een menging van lipiden en water. Enkele rijke texturen hebben comedogene eigenschappen, d.w.z. het is mogelijk dat deze puistjes veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om op je huidbehoeften te letten; een vette of gemengde huid zou eerder een luchtigere textuur nodig hebben die in plaats van een vettig filmlaagje achter te laten eventueel zelfs matterend werkt.

 

Welke SPF heb ik nodig?

De SPF richt zich op de behoeften van de huid. Ben je eerder een licht huidtype dat snel neigt naar verbranden of een gevoelig huidtype? Dan is een hoge bescherming van LSF 30 en hoger altijd aan te raden. Voor donkere huidtypen of bij een voorgebruinde huid is een gemiddelde beschermingsfactor, d.w.z. LSF 20 in ieder geval voldoende. Twijfel je? Dan zou je bij voorkeur een hogere beschermingsfactor moeten gebruiken, vooral omdat men zich zonder meer zelden „volgens de voorschriften“ insmeert.

Let er absoluut op dat de ultraviolette straling tussen 11 en 15 uur altijd het sterkst is. Gun je huid deze tijd eens lekker een verkoelende rustpauze zonder zon.

 

Wat kan ik bovendien ter voorbereiding op de zonvakantie voor mijn huid doen?

De voorbereiding moet een paar weken voor de uiteindelijke vakantie beginnen. Als perfecte, natuurlijke antioxidant dient daarvoor betacaroteen. Dit bereidt de winterbleke huid voor op de zonnestraling en vormt tegelijkertijd een zonbescherming. Je kunt dit via voedingssupplementen als betacaroteencapsules tot je nemen maar beter is het echter een voeding met veel fruit en groente te nuttigen. De vitale stof zit in geeloranje maar ook in donkergroen fruit en groente zoals wortels, perziken, mango’s, abrikozen, spinazie, veldsla of snijbiet.

 

En nu, computer uit en de zon in! J

No Comments Yet.

Leave a Reply